پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز شنبه ، 1403/09/03

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: این هفته فرصت مناسبی برای افزایش آگاهی و اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه و دولت،عموم مردم در خصوص توجه به سلامت مردان در خانواده و جامعه هستند

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: این هفته فرصت مناسبی برای افزایش آگاهی و اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه و دولت،عموم مردم در خصوص توجه به سلامت مردان در خانواده و جامعه هستند.




 به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، علیرضا عوض پور افزود: امسال با توجه به شرایط موجود یعنی همه‌گیری کووید ۱۹ با ورود سویه جدید امیکرون و همچنین  با توجه به شعار این هفته "مشارکت مردان واکسیناسیون حداکثری کرونا محافظت جمعی " اهمیت توجه همگانی به اصول اولیه پیشگیری از این بیماری شامل استفاده از ماسک رعایت فاصله اجتماعی شستشو و ضدعفونی کردن دست ها و انجام واکسیناسیون را بیشتر کرده است.




 وی تصریح کرد:  تلاش برای افزایش آگاهی مردان و تشویق آنان به مشارکت در توسعه برنامه‌های بهداشتی پایه و واکسیناسیون می تواند به عبور جامعه از این بحران کمک نماید.




عوض پور با بیان اینکه طبق روزشمار هفته سلامت مردان که روز ۷ اسفند مصادف است، گفت: با نقش شیوه زندگی سالم در پیشگیری از سرطانهای شایع مردان و اینکه بر اساس شواهد علمی و تحقیقات صورت گرفته مردان در تمام دنیا بنا به دلایل اجتماعی اقتصادی و فرهنگی کمتر از زنان به سلامتی خود توجه می‌کنند.




 وی گفت: برگزاری هفته ملی سلامت مردان ایران ( سما )در خصوص نقش شیوه زندگی سالم در پیشگیری از سرطان‌های شایع مردان باید به این نکته اشاره کنیم که شایعترین سرطانها در مردان استان شامل پوست( غیر ملانوما ) معده، پروستات، کولورکتال و ریه هست، که در بین این سرطان‌ها ما غربالگری رایگان سرطان کلورکتال رو داریم که در مراکز شهری شهرستان بویراحمد با انجام تست فیت انجام و کلیه مردان در گروه سنی 50تا 69 سال می‌توانند به پایگاه های  سلامت مراکز خدمات جامع سلامت شهید شفیعی،دستغیب،صدوقی،اشرفی،مادوان،اکبر آباد مراجعه کنند.




مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی استان، تاکید کرد: با انجام تست فیت و تاریخچه که از آنها گرفته میشود در خصوص سرطان کولورکتال غربالگری  شوند، و چنان که مشکلی داشته باشند به کلینیک غربالگری سرطان واقع در بیمارستان شهید رجائی ارجاع داده می شوند  که در آنجا خدمات تشخیصی شامل کلونوسکوپی و ....برایشان انجام همچنین کلیه این موارد به صورت رایگان هست.



سید علی موسوی رجا رییس گروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم در ادامه گفت: در خصوص سرطان پروستات و سوالات متداولی که در این زمینه وجود دارد، پروستات غده ای است به وزن تقریبا بیست گرم که در تمام مردان در زیر مثانه بر روی کف لگن قرار دارد، مجرای خروج ادرار که از مثانه شروع می شود از میان آن عبور می کند.




وی تصریح کرد:  بزرگ شدن خوش خیم پروستات یا ایجاد تومورهای بدخیم در آن به علت مجاورت غده با مجرای دفع ادرار میتواند بر عمل دفع ادرار اثر گذاشته و فرد را دچار اختلال در دفع ادرار نماید. 




موسوی رجا، بیان کرد: در بیشتر مردان با افزایش سن، پروستات شروع به بزرگ شدن می کند به طوریکه در اغلب آنها در سنین بالا علائم اختلال اداراری به صورت قطره قطره شدن، عدم دفع کامل و کاهش قطر و فشار ادرار مشاهده می شود. بزرگ شدن خوش خیم پروستات معمولا با جراحی درمان پذیر است. 




رییس گروه بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت استان، اشاره کرد: سرطان پروستات هم میتواند علائمی شبیه بزرگ شدن خوش خیم پروستات داشته باشد. توجه به اختلالات دفع ادرار و مراجعه به موقع به پزشک و درمان مناسب می تواند باعث بهبود بیمار گردد.




وی ادامه داد: سرطان پروستات در مردان اغلب در سنین بالا دیده می شود. با افزایش سن احتمال ابتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد. به طوریکه در مردان بالای 50 سال 42درصد احتمال ابتلا به سرطان پروستات وجود دارد و 70درصد مردان بالای 80سال شواهدی از سرطان را در پروستات خود نشان می دهند.




موسوی رجا، در ادامه گفت: باید توجه داشت که تمامی سرطان های پروستات مهاجم نیستند و انواعی از آنها بخصوص در سنین بالا می توانند مدتها بدون گسترش،در پروستات باقی بمانند.


وی اضافه کرد: میزان چربی مواد غذایی یکی از عواملی است که میتواند در ایجاد سرطان پروستات دخیل باشد.




وی گفت:  اگر چربی مواد غذایی بیشتر از انواع چربی های اشباع شده و جامد باشد، احتمال پیدایش سرطان پروستات بیشتر خواهد بود . 




وی افزود: مصرف زیاد گوشت قرمز ،احتمال ابتلا به این بیماری را 3-2 برابر افزایش می دهد.




 وی با بیان اینکه: مصرف میوه ها، سبزیها و فیبرهای غذایی احتمال پیدایش سرطان پروستات را کاهش می دهد گفت: عامل دیگر سابقه فامیلی ابتلا به سرطان پروستات است.




موسوی رجا، گفت:دیده شده است که وجود سرطان پروستات در بستگان درجه اول باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری به میزان دو برابر خواهد شد.






وی اضافه کرد: اگر بیش از یک نفر از بستگان درجه اول به سرطان پروستات مبتلا باشند، احتمال ابتلا به آن چهار برابر خواهد شد.




وی بیان اینکه سرطان پروستات میتواند بدون علامت بوده تاکید کرد:  اما فقط در بررسی های غربالگری تشخیص داده، ولی با بزرگ شدن توده سرطانی، بر حسب محل و اندازه آن و گستردگی تومور می تواند علائم مختلفی داشته باشد.




موسوی رجا، در ادامه ابراز داشت: در صورتیکه تومور مجرای دفع ادرار را تحت تاثیر قرار دهد،اختلال دفع ادرار به صورت کاهش فشار و قطر ادرار ، تکرر ادرار و قطره قطره شدن ادرار بروز خواهد کرد.گاه بیمار دچار شب ادراری و در هنگام دفع ادرار یا بی اختیاری ادرار خواهد شد، و درگیری رشته های عصبی در لگن میتواند باعث ناتوانی جنسی گردد.




وی اشاره کرد: ممکن است بیمار از درد لگن،کمردرد و درد پا شاکی باشد، در موارد پیشرفته تر که بیماری به استخوان ها نیز سرایت کرده است،دردهای استخوانی نیز به علائم بیمار اضافه می گردد.


 


رییس گروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد، گفت: سرطان پروستات هم مانند سایر سرطان ها در صورتی که در مراحل اولیه تشخیص داده و درمان شود، میتواند به بهبود کامل بیانجامد.




وی بیان کرد:  در تمام مردان بالای 50 سال که بیماری مهمی ندارند، باید سالانه معاینه پزشکی کامل از نظر وجود سرطان پروستات انجام شده و آزمایش خون جهت اندازه گیری پروتئین PSA در خون آنها صورت پذیرد.




رییس گروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی به میزان  پروتئین که در پروستات به طور طبیعی ساخته می شود اشاره کرد: در خون بیماران مبتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد؛از این رو با اندازه گیری آن در خون تا میزان قابل توجهی میتوان به تشخیص زودرس سرطان پروستات دست یافت.






موسوی رجا، یادآور شد: علل دیگری مثل عفونت پروستات ، معاینه پروستات و بزرگ شدن خوش خیم پروستات هم میتوانند باعث افزایش این پروتئین گردند.




وی در پایان خاطرنشان کرد: این عوامل با معاینه دقیق و آزمایش های تکمیلی از سرطان پروستات افتراق داده می شوند.در مردانی که سابقه این بیماری در خانواده آنها وجود دارد، این آزمایش ها باید از 40 سالگی آغاز گردند.


ارسال خبر/سید حسین رازیان